2013. április 21., vasárnap

"...az „elmetálosodás” kizárva..." Armand interjú a Mongooze zenekarral!


Mongooze – Egy kobragyilkos, whiskey pusztító, sivatagi Mongooze banda Móvárról!

A mosonmagyaróvári Mongooze nevű stoner rock banda 2012-ben szinte a semmiből ugrott elő négy számos From Despair To Hope bemutatkozó anyagával. Bár a zenekar tagjainak van már zenei háttér élete, mégis keveset lehet tudni a Mongooze korábbi tevékenységéről! Erről kérdeztem Sandrot, a Mongooze gitárosát!

Kezdjük a kezdeteknél, tagok, zenei előélet…Ha jól tudom nem épp stoner stílusban mozogtatok az előtt?

Igen, ezt jól tudod. Van aki,a hardcore-punk-ból, van aki a metálból jött. Persze a közös kedvencek megvannak, ezért is tud működni a dolog.

Hogyan jött a stoner?

Igazából nálam ez nagyon régre vezethető vissza, a fiatal korban megismert kultbandák mindig nagy hatással voltak és lesznek rám. Édesapám kiváló zenei ízlésének köszönhetően már nagyon régen megismerkedtem a rockzenével, Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple… a rock szentháromság. Aztán az évek során jött a többi újabb banda, újabb hangzás és totál a rabja lettem. Amikor először hallottam a Kyuss-t vagy a C.O.C.-t hát, hogy úgy mondjam összefostam magam. Fokozatosan beleástam magamat ebbe a zenei vonalba és a mai napig ez az a zene, ami a legközelebb áll hozzám.

Hatások, kedvencek? Gondolom, öt ember öt féleképp kedvel mást! Vagy ez összeadódik?

Rengeteg kedvencünk van, és igen 5 ember 5 ízlésvilág. Nekem a régi 70-es évek bandái a kedvenceim, és persze a Kyuss, Sleep, Down. A másik gitárosunk Barna ő Totális Pantera fanatikus. Az énekesünk a Machine Head-et és a hip-hop-ot favorizálja, a dobosunk pedig a gyors oldschool hardcore rabja. Ebből a zenei káoszból születnek a nótáink, egy kis égetett szesz és dohányárú megfelelő vegyítésével... remélhetőleg, élvezhető az elegy.

Nem kérdezem, honnan a név és miért épp Mongooze, hisz ezt már kifejtettétek (hosszú farkú, szőrős állatok). Inkább azt kérdezném a kobragyilkosoktól, hogy mi az, hogy Wiskey pusztító? Egy magyar stoner sört és pálinkát iszik, és szamárkórót szív! Vagy nem?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a név már akkor megszületett a fejemben, amikor még szó nem volt erről a bandáról. A névválasztás sztorija annyi, hogy egy átkempelt éjszaka után a másnaposság és a klinikai halál egybeolvadt horizontján lebegve, egy hatalmas adag jégrém társaságában, majdnem tökéletes mozdulatlanságban fekve néztem egy ismeretterjesztő tv csatornát. Ott láttam meg ezt a szőrös kis dögöt, ami a sivatagban hentereg (KIRÁLY!) és ha összefut egy kobrával, annak nagyon lezúzza az arcát. Megtetszett, gondoltam majd egyszer bandanévnek jó lesz és hát jó lett! Az alkoholra áttérve, mi egy teljesen absztinens zenekar vagyunk, mondhatnám egy full sxe banda! Ez persze távolról sem igaz. A fellépések előtt általában le szoktunk küldeni 1 üveg whiskey-t némi sörrel, de ha jobban belegondolok, tökéletesen mindegy, hogy miféle alkoholtól őrülünk meg. A lényeg, hogy ingyen legyen és ne fogyjon el!!!

2012-ben elő rukkoltatok a From Despair To Hope bemutatkozó ’EP-tekkel! Ami szerintem egy igen jól sikerült anyag. Milyen visszajelzéseket kaptatok? Mennyire tükrözi ez a Mongooze arcát?

Hát ennek örülök, hogy tetszik az anyag! Az igencsak karcsú költségvetésünkhöz képest, egy elfogadható bemutatkozást tudtunk produkálni. Itt megragadnám az alkalmat és megköszönném Pencs Tamásnak és Tóta Bélának a segítségüket. Persze ma már sok mindent máshogy csinálnánk, de azért nincs mit szégyellnünk így sem szerintem. A koncerteken eddig csak pozitív visszajelzést kaptunk, ami azért bevallom, elég nagy adag önbizalommal tölt el minket. A Mongooze arca napról-napra formálódik, ehhez az is hozzátartozik, hogy a kezdetek óta már volt egy énekes, egy dobos és most egy basszusgitáros tagcserénk. Természetesen, ahogy új arc kerül közénk az valamelyest meglátszik a zenénken is,de meg szeretnénk maradni tökös rock zenekarnak, az „elmetálosodás” kizárva.


Jövőbeni tervek, esetleg új anyag, koncertek?

Hála az égnek az idei nyár eléggé meg van pakolva fellépéssel és reméljük egyre több lesz. Az ősszel szeretnénk stúdióba vonulni és rögzíteni az első 8-10 nótás nagylemezt. A nóták nagy része már meg van, de a felvételig még 600x át lesznek írva, ahogy ez lenni szokott. Ezek a tervek, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

Sör, csöcsök, zene! Ez nálatok is szentháromság?

Lesarkítva igen ez nagyjából felvázolja a hozzáállásunkat az élethez! Az alkohol, a szép (nem vékony, kis mellű!) lányok és a Rock 'n Roll, ennél többet nem kívánhat az ember magának.

Mongooze-ként gondolom nem nehéz elképzelni, hogy sivatagos helyen, vagy pusztában koncertet
nyomni egyszerű raklap színpadról az ott héderelő stoner nyájnak. Ha alkalom és esély lenne rá, kivel nyomnátok bulit a legszívesebben?


Bárkivel, akik jó arcok és nem divat köcsögök. Nincsenek ilyen téren nagy igényeink, jó legyen a buli és kampó. Rengeteg jó banda van itthon, akikkel szívesen játszanánk. Remélhetőleg fogunk is. A nyárra mi is tervezünk 1-2 ilyen aggregátor-bulit. Na, ott aztán lesz majd „ereszd el a cicim!”

Zenészkén a stonerban megtalálod azt az önkifejezést amit szeretnél?

Szerintem ez az egyik legérzelemdúsabb és legőszintébb zenei irányzat a kemény zenén belül. Remélem mi is meghatározó színfoltjai leszünk majdan a hazai stoner rock palettájának. De addig még tuti felbukkanunk 1-2 homokdűne mögött… ha-ha

Sandro, Köszönöm a megtiszteltetést!

Mi köszönjük!

(Armand – Hands Of Doom)


Tagok:
Björn – gitár,
Sudge – dob,
Bogyo – ének,
Sandro – gitár
(új basszus tag „kipróbálás alatt”)

http://mongooze.bandcamp.com/
http://www.myspace.com/mongoozerocks
http://www.reverbnation.com/mongoozerocks


Nincsenek megjegyzések: